Internationale spelregels - Vragen en antwoorden
Diverse vragen


Regel Betreffende Vragen Antwoorden
  Alg. aard Tijdens de Olympische Spelen in Barcelona stelde een scheidsrechter vast dat één van beide coaches met een walkie-talkie radio in verbinding stond met een persoon in de tribunes.

Is dit toegelaten?

Ja, dit is niet verboden door de spelregels en wordt toegelaten.
  Alg. aard Bij een aanval van ploeg A trekt speler nr. 1 van ploeg B intentioneel aan de onderkant van het net om de Sr te doen geloven dat de aanvaller van ploeg A het net geraakt heeft.De bal gaat ongeraakt buiten.

Wat doet de SR ?
  • Ploeg A wint deze spelfase omwille van de netfout van de speler van ploeg B.
  • De speler nr. 1 van ploeg B krijgt een gele kaart (= onmiddellijk bestraffing) voor een actie tegen de fair-play en dit met de bedoeling de SR te misleiden.
(Toepassing op Regels 22.2.1 en 22.3 - Volley Info 31/8 dd. 27/11/02)

Een mondelinge waarschuwing is hier onvoldoende, ook al is dit de eerste fout in de wedstrijd.
  Opslag Na een (technische of andere) time-out maakte een verkeerde speler zich klaar om te serveren. De 1ste SR fluit voor de opslag. De opslaggevende ploeg ziet plots de fout in en liet de juiste speler inkomen om te serveren.
De 1ste Sr floot opnieuw voor de opslag.
Correct?
Neen! De opslag kan slechts éénmaal worden toegelaten.

Noor van de redactie: De speler die de opslag normaal moest geven, mag zich wel naar de opslagzone haasten en nog serveren. Indien dit gebeurt binnen de 8 normale toegestane seconden, wordt er geen fout begaan.
23.3.2.1 Sancties Wanneer een set bijna ten einde is, wordt een speler uitgewezen. Deze speler neemt voor de rest van de set plaats op de bank van de wisselspelers.
Correct?
Fout!
Een deelnemer aan het spel (n.v.d.r.: speler, coach of ...) die wordt uitgewezen, mag niet meer deelnemen aan het spel en moet voor de rest van de set plaatsnemen in de strafzone.
  Steunpunten In de speelruimte is het aan een speler niet toegestaan geholpen te worden door een ploegmaat of door eender welk structuur/voorwerp dan ook, teneinde de bal te raken mag men daaruit besluiten dat buiten de speelruimte dit wel mag?

Inderdaad, dit is toegelaten. Buiten de speelruimte (d.i. speelveld + vrije zone) mag een speler de hulp hebben van een ploegmaat of gebruik maken van gelijk welke steun teneinde de bal te kunnen spelen. Een speler mag dus zelfs de tribune oprennen en de bal nog spelen.